Llibres per anar més lluny

L’Illa i una nit
Afegir a la cistella »

L’Illa i una nit

GABRIEL JANER MANILA (1940)

Dibuixos originals de Miquel Segura

Llengua de publicació: català
Edició: 1ª edició
Publicació: Muro. Ensiola Editorial (desembre de 2003)
Descripció: 232 pàgines. Il·:lustracions en color. 23 x 16 cm
Enquadernació: rústica
Preu: 18 euros
Col·lecció: Narrativa, 1
ISBN: 84-933507-2-9

L’illa i una nit reuneix els contes de Gabriel Janer Manila publicats en El cementiri de les roses (1972) i Tango (1977), a més d’altres d’inèdits o d’apareguts en distintes publicacions. Es tracta d’una revisió de la trajectòria de l’autor en la seva dedicació a la narrativa curta (trenta anys separen el primer conte del darrer), en l’exercici de la qual ha assolit una mestria àmpliament reconeguda. En totes aquestes obres s’evidencia l’interès que suscita en l’autor la realitat, sempre en transformació, del seu país i el seu temps.
Els relats de L’illa i una nit estan impregnats de crítica social, de vegades punyent, d’altres agredolça, embolcallada amb una certa amargor pels canvis provocats pel turisme en una societat com Mallorca (Cartes a Michael) i amarats de la memòria històrica de fets recents, com la Guerra Civil («La relíquia»).
La incomunicació amb la parella, amb la família, amb els pares, i grans dosis d’insatisfacció personal donen cos a contes dramàtics i anguniosos, no sense una certa mesura d’humor («Aquella inacabable fredor dels nostres braços», Diari d’una boja o Final del primer acte).
En altres contes (El regne del foc, Els camins de la mar, L’estampa, Com si portàs ocells sota la pell, L’Objecte sobre l’illa, Margherita i els peixos o Zzzzz…!), l’autor es recrea en l’exercici del realisme màgic, tot i que la crítica social sempre hi és present.